Čínská kuchyně



V Číně se mi moc líbí, je tady příjemně. Není tu ani vedro ani zima. Lide jsou příjemní a strašně poctiví. Všude odmítají spropitné a když jim to chceš vnutit, tak se s tebou hádají a nakonec ti za to spropitné přinesou nějaké zboží, aby měli dobrý pocit, ze tě neošidili. V restauracích se často stává, ze ceny zaokrouhluji dolu - a to docela o dost velké částky. Místo 275 platíš 250 apod.


Jídla tu mají jenom čínská a musí se jist jenom hůlkami. Jídelní lístky jsou jenom v čínštině. Ještě že s námi chodí jeden Číňan, který objednává. Na stůl pak přinesou několik misek s různými dobrotami, které si pak tyčkami bereš na svůj malý talířek a misku. K misce patří lžička, kterou se ale ji jenom polévka - chutná jako voda z umytého nádobí a proto ji tu nejím, dále se lžičkou nabírají omáčky. Všechny misky položí na otočný stůl a tím pak otáčíš a nabíráš si co k tobě přijede. Pivo tu mají Heineken a pak různá domácí piva, jejichž značky jsem ještě nerozluštil.


Nejčastější složkou jídla jsou ryby, které vypadají jako ryby ale chutnají jako něco úplně jiného - třeba jako hranolky, pak tu jsou dost hodně houby na různé způsoby smažené, opečené, jako salát a nebo v různých omáčka. Ty houby vypadají úplně jinak než houby v Evropě. Často je to takový neidentifikovatelný tvar. Kombinace jsou dost neuvěřitelně třeba sladká buchta s pálivou omáčkou a kuřetem. Nebo hovězí spis s nějakýma kuličkami, které chutnají jako sladká marmeláda apod.


Ale je to docela dobré. Je třeba to ochutnat. Skoro vůbec tu nemají smažené nudle. Ke každému jídlu je ryze, té dávají obrovské mísy. A jídlo vůbec není tak pálivé, jak jsem myslel. Myslím, ze to jídlo je nějak málo kalorické, protože ačkoliv všichni porad něco jíme, tak všichni hubneme. Je to zvláštní.